Czy picie kawy przedłuży Twoje życie?

Data dodania:
Ocena
0.00

Pojawiające się dowody wskazują na ochronny wpływ kawy na zdrowie człowieka. Ten ulubiony napój sprawia, że ​​wielu studentów i pracowników jest żwawych i produktywnych, więc wspaniale jest myśleć, że jego picie może przynieść również inne korzyści. Jednym z nich wydaje się znacznie mniejsze ryzyko śmierci.

W ciągu ostatnich kilku lat Medical News Today regularnie donosiło o badaniach naukowych sugerujących, że osoby pijące kawę mogą czerpać więcej korzyści, niż sądzili.

Na przykład jedno badanie opublikowane w zeszłym roku wykazało, że kawa może chronić zdrowie układu sercowo-naczyniowego, podczas gdy inne badanie sugerowało, że napój ten może pomóc w regulacji poziomu cukru we krwi.

Niedawno naukowcy zebrali się na okrągłym stole Królewskiego Towarzystwa Medycznego w Londynie w Wielkiej Brytanii, aby omówić dowody potwierdzające korzystny wpływ kawy na zdrowie. Prof. Miguel Martínez — González z Uniwersytetu Navarra w Hiszpanii przedstawił niepublikowane badania sugerujące, że picie kawy wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem śmierci.

Mówiąc dokładniej, prof. Martínez — González odkrył, że picie od trzech do sześciu filiżanek kawy dziennie może zmniejszyć śmiertelność z jakiejkolwiek przyczyny. Jak podsumowuje badacz, każde dwie dodatkowe filiżanki kawy dziennie zmniejszają ryzyko śmierci nawet o 22 procent.

Instytut Informacji Naukowej o Kawie (ISIC), do którego należy sześć największych firm kawowych, w tym illycaffè, Jacobs Douwe Egberts, Lavazza, Nestlé, Paulig i Tchibo opracował raport przedstawiający wnioski przedstawione podczas sesji okrągłego stołu.

Więcej kawy, mniejsze ryzyko śmierci?

Więcej niż jedno badanie omawiane podczas okrągłego stołu Królewskiego Towarzystwa Medycznego wykazało, że picie kawy wiązało się z niższym ryzykiem śmierci.

Naukowcy odkryli, że osoby pijące kawę mają do 17 procent mniejsze ryzyko śmierci ze wszystkich przyczyn w porównaniu z osobami, które nie piją kawy.

Ponadto badanie przeprowadzone przez naukowców z Imperial College London w Wielkiej Brytanii, we współpracy z IARC, doszli do wniosku, że wśród uczestników, z którymi pracowali, osoby spożywające najwięcej kawy miały najniższe ryzyko śmiertelności z jakiejkolwiek przyczyny.

Do tego patrząc na związek między spożyciem kawy a ryzykiem zgonu wśród osób rasy innej niż biała w Stanach Zjednoczonych, okazało się, że uczestnicy, którzy pili jedną filiżankę kawy każdego dnia, mieli o 12% mniejsze ryzyko zgonu w porównaniu z osobami niepijącymi.

Rozważając, dlaczego kawa może być powiązana z bardziej pozytywnymi wynikami zdrowotnymi, naukowcy zebrani podczas okrągłego stołu Królewskiego Towarzystwa Medycznego zasugerowali, że sama kofeina może nie mieć wystarczająco silnego efektu.

Jednak specjaliści przekonywali, że kawa zawiera również polifenole – rodzaj naturalnie występujących substancji, które mają działanie przeciwutleniające, a także mogą mieć właściwości przeciwzapalne i chronić przed stresem oraz mechanizmami starzenia na poziomie komórkowym.

„Dane dotyczące przyczyn zgonu i przeżytych lat w połączeniu z danymi dotyczącymi oczekiwanej długości życia mogą być przydatnym sposobem na zrozumienie stanu zdrowia populacji ogólnej i są to badania często badane przez organizacje zdrowotne, aby pomóc w kształtowaniu polityki prowadzącej ludzi do zdrowszej diety i stylu życia” — zauważa Sian Porter, rzecznik Brytyjskiego Stowarzyszenia Dietetyków.

„Coraz więcej badań nad spożyciem kawy i śmiertelnością z jakiejkolwiek przyczyny przedstawia nowe dane do rozważenia, chociaż potrzeba więcej dowodów, aby zrozumieć związek i mechanizmy stojące za wynikami”.

- Sian Porter

Tagi
Oceń Artykuł
Komentarze
Wszystkich: 0

Brak komentarzy

Dodaj komentarz
Artykuły z tej kategorii
Jakie są korzyści zdrowotne fasoli?
Data dodania: