Czy piwo konopne jest zdrowe?

Data dodania:
Ocena
0.00

Piwo konopne to stosunkowa nowość na polskim rynku. Nie powinno więc dziwić, że – podobnie jak wokół innych produktów konopnych – nadal krąży wokół niego wiele mitów. Na przykład niektóre osoby zastanawiają się, czy piwo konopne jest zdrowe. Aby odpowiedzieć na to pytanie, warto przyjrzeć się składowi i procesowi produkcji tego napoju oraz jego potencjalnym właściwościom prozdrowotnym.

Czym jest piwo konopne i jak powstaje?

Piwo konopne, podobnie jak tradycyjna wersja tego trunku, warzone jest ze słodu jęczmiennego, chmielu, drożdży i wody. Wyróżnia je jednak dodatek konopi. Dzięki temu jest bogate w kannabinoidy, takie jak kannabidiol (CBD). Nie zawiera jednak THC, a więc substancji o działaniu psychoaktywnym. Proces produkcji piwa konopnego przypomina warzenie klasycznej wersji tego trunku. Uzyskaną ze słodu brzeczkę poddaje się fermentacji z udziałem drożdży. W kolejnym etapie dodaje się ekstrakt z konopi siewnych. W rezultacie otrzymuje się piwo o specyficznym smaku i zapachu oraz zielonkawym kolorze.

Prozdrowotne właściwości piwa konopnego

Piwo konopne może wykazywać właściwości prozdrowotne. Wszystko zależy jednak od konkretnego produktu. Na przykład browar regionalny Pilsweizer z Grybowa oferuje piwo Pilsvar Konopniak, które zawiera co najmniej 7 fitoskładników znajdujących się naturalnie w konopiach, takich jak flawonoidy i terpeny. Według badań są one substancjami potencjalnie prozdrowotnymi: mogą działać uspokajająco i przeciwbólowo, regulować przebieg snu oraz wykazywać właściwości neuroprotekcyjne, czyli przeciwstawiać się ubytkowi komórek nerwowych. Nie można więc jednoznacznie stwierdzić, czy piwo konopne jest zdrowe. Jego spożycie może mieć jednak korzystne skutki dla samopoczucia i zdrowia.

Czy warto pić piwo konopne?

Choć piwo konopne może wykazywać właściwości prozdrowotne, warto pamiętać, że nadal jest ono napojem alkoholowym. Z tego powodu jego nadmierna konsumpcja może negatywnie wpływać na zdrowie. Odpowiedzialne i umiarkowane spożycie piwa konopnego pozwoli jednak cieszyć się jego oryginalnym smakiem i aromatem, a jednocześnie korzystać z jego potencjalnych właściwości prozdrowotnych. Warto sięgać po produkty od renomowanych browarów, takich jak wspomniany producent piwa konopnego browar Pilsweizer z Grybowa. Dbają oni o jakość swoich wyrobów, dzięki czemu możesz mieć pewność, że wybierasz napój wysokiej jakości, który może pozytywnie wpłynąć na Twoje zdrowie.

Tagi
Oceń artykuł
Komentarze
Wszystkich: 0

Brak komentarzy

Dodaj komentarz
Artykuły z tej kategorii
Weekend na działce
Data dodania:
Jak wybrać dobrego masażystę?
Data dodania:
Piwo konopne to stosunkowa nowość na polskim rynku. Nie powinno więc dziwić, że – podobnie jak wokół innych produktów konopnych – nadal krąży wokół niego wiele mitów. Na przykład niektóre osoby zastanawiają się, czy piwo konopne jest zdrowe. Aby odpowiedzieć na to pytanie, warto przyjrzeć się składowi i procesowi produkcji tego napoju oraz jego potencjalnym właściwościom prozdrowotnym.Czym jest piwo konopne i jak powstaje?Piwo konopne, podobnie jak tradycyjna wersja tego trunku, warzone jest ze słodu jęczmiennego, chmielu, drożdży i wody. Wyróżnia je jednak dodatek konopi. Dzięki temu jest bogate w kannabinoidy, takie jak kannabidiol (CBD). Nie zawiera jednak THC, a więc substancji o działaniu psychoaktywnym. Proces produkcji piwa konopnego przypomina warzenie klasycznej wersji tego trunku. Uzyskaną ze słodu brzeczkę poddaje się fermentacji z udziałem drożdży. W kolejnym etapie dodaje się ekstrakt z konopi siewnych. W rezultacie otrzymuje si...