Książeczka sanepidowska, zwana także książeczką zdrowia lub książeczką sanitarną, to dokument wymagany przez przepisy prawa dla osób zatrudnionych na określonych stanowiskach związanych z produkcją, przetwórstwem, obrotem i podawaniem żywności. Takie osoby mają bezpośredni kontakt z żywnością albo naczyniowym lub sztućcami używanymi dla spożywania tej żywności.
Dlaczego potrzebujemy książeczek sanitarnych?
Książeczka sanepidowska umożliwia kontrolę zdrowia osób pracujących w branży spożywczej oraz gwarantuje zachowanie odpowiednich standardów higieny. Jak już wspomniano wcześniej, książeczka jest niezbędna dla pracowników zajmujących się produkcją i sprzedażą żywności. Dzięki kontroli stanu zdrowia takich osób można minimalizować ryzyko wystąpienia chorób przenoszonych przez żywność, jak np. salmonelloza czy zakażenia gronkowcami.
Kto jest zobowiązany do posiadania książeczki sanitarnej?
Zgodnie z przepisami, książeczkę sanitarną muszą posiadać pracownicy gastronomii, a także ci, którzy trudnią się produkcją, przetwórstwem i sprzedażą żywności. Obejmuje to m.in. kucharzy, kelnerów, piekarzy, kasjerów w sklepach spożywczych czy pracowników barów szybkiej obsługi. Także osoby realizujące praktyki zawodowe w placówkach zajmujących się produkcją, przetwórstwem oraz obrotem środków spożywczych muszą posiadać takie dokumenty.
Jak uzyskać książeczkę sanepidowską?
Proces zdobycia książeczki zdrowia jest w dużej mierze formalnością i ustalony zostaje w oparciu o badania lekarskie instalowanego pracownika oraz przeszkolenie wykonywane przez odpowiednią jednostkę sanepidu. Pracownik przystępujący do pracy na stanowisku związku z żywnością, powinien zgłosić się do lekarza medycyny pracy lub do innych lekarzy wyznaczanych do oceny stanu zdrowia pracownika.
Następnie, lekarz zobowiązany jest do wydania zaświadczenia o braku przeciwwskazań do pracy na stanowisku związanym z żywnością. Ze swojej strony, pracodawca musi zapewnić pracownikowi szkolenie w zakresie higieny, które potwierdza zdobycie wiedzy na temat obowiązujących zasad BHP i higieny.